Колело с твърда или мека рамка да изберем?

stefa4et0 май 2, 2020

Колело с твърда или мека рамка да изберем?

Ако искате да си купите ново планинско колело, най-вероятно се чудите дали да изберете твърда или мека рамка.В тази статия ще разгледаме двата варианта и ще дадем съвет, кое да изберете.
Колелото с пълно окачване разполага както с вилка, така и със шок, докато „твърдака“, разполага само с вилка.Типът окачане на планинското колело, влияе на контрола,както и на сцеплението и комфорта.

И така, кой тип планински велосипед е подходящ за вас? Отговорът до голяма степен зависи от това колко сте готови да похарчите и терена, който искате да карате, но има и други фактори. Краткият отговор е: Изберете колело с пълно окачване, ако желаете да похарчите малко повече и искате да карате технически пътеки. От друга страна, изберете твърд велосипед, ако имате по-строг бюджет и / или планирате да прекарвате по-голямата част от времето си на по-гладки пътеки

Велосипед с пълно окачване(мека рамка) е подходящ за вас, ако:

  • Вие сте готови да похарчите малко повече. Висококачествените планински велосипеди с пълно окачване на първо ниво започват от около 2000 лева. Ако тази сума (или повече) не Ви е проблем и пълното окачване има смисъл за вида на терена, който искате да карате, тогава това е вероятно добър избор. Ако пък искате нещо по-евтино, винаги може да потърсите из нашите обяви за колело втора ръка.
  • Обикновено карате технически пътеки. Ако да карате по пътеки с много камъни, и корени, е вашата идея за забавно каране, тогава планински велосипед с пълно окачване е за вас. Това е типът терен, за който са изградени колелата с пълно окачване. Комбинацията от предно и задно окачване създава по-плавно возене с по-добро сцепление и управление. Това също така е и доста забавно на неравен терен.
  • Искате по-удобно каране. Планински велосипед с пълно окачване ще преминава през по-голямата част от неравностите, които иначе биха били поети от тялото ви (а в някои случаи даже могат да ви съборят от колелото). Това може да помогне за намаляване на умората, което от своя страна може да ви позволи да карате по-бързо, за по-дълго, с по-голям комфорт.
  • Скоростта ви харесва. Предното и задното окачване вършат толкова добра работа с поглъщането на неравности, че обикновено можете да пренасяте по-голяма скорост през техническите секции на пътеката, отколкото бихте могли да постигнете с твърдо окачване.Specialized Stumpjumper

Хардтейл планински велосипед(твърда рамка) е подходящ за вас, ако:

  • Имате ограничен бюджет. Почти винаги можете да получите по-добро съотношение на цена/качесвто при велосипедите с твърда рамка, особено ако разполагате с около 2000 лева.Това е така, защото хардтейлите имат по-опростен дизайн, който е по-евтин за производство, което позволява на производителите на велосипеди да включват компоненти от по-висок клас (като скорости, спирачки и др.), отколкото обикновено се предлагат на колелата с пълно окачване на сходна цена.
  • Обикновено карате по по-гладки пътеки. Ако прекарвате по-голямата част от времето си на сравнително гладки пътеки, тогава колелото с твърда рамка може да ви предложи бързо и забавно возене, а малките неравности, да бъдат поети само от вилката.
  • Харесвате ниска поддръжка. С по-малко движещи се части, твърдите велосипеди са по-прости и по-евтини за поддръжка от тези с пълно окачване. Разбира се, все още се изисква определено количество основна поддръжка.
  • Искате леко колело. Hardtail колелата обикновено тежат по-малко от тези с пълно окачване, защото по-простият им дизайн има по-малко части. По-малкото тегло може да бъде добро, ако возенето ви ще включва много катерене или покриване на дълги разстояния. С това казано, велосипедите от по-висок клас с пълно окачване, могат да бъдат доста леки. Ако желаете да похарчите повече пари, разликата в теглото може да бъде минимална.Колело с твърда рамка

Надяваме се тази статия да ти е била полезна, за да вземеш решние, дали ти трябва колело с твърда или мека рамка. Ако е така, ще сме благодарни, ако споделиш статията и ни последваш в социалните мрежи!

Чудиш се кои са най-важните и евтини части за ъпгрейд на твоето колело? Прочети тук!

Bike-Trade.net
Trade.Build.Shred

Ключови думи :