Кои са новите трендове при колелата през 2021?

Chris Vrajilov февруари 4, 2021

Кои са новите трендове при колелата през 2021?

Ако си мислиш, че бъдещето на колелата с автоматично регулиране на окачването, автоматизирани електрически скорости и премахващи се батерии е далече – помисли пак! Ето кои са новите трендове при колелата през 2021.

1. Автоматичен регулатор на окачването FOX LiveValve

Сензорът следи нивата промяна на позициониране и на наклон 1000 пъти в секунда, след което може да променя настройките за компресия и ребаунд за 3 милисекунди! Това е около 100 пъти по-бързо от колкото да мигнеш. Сензорът също така има и pitch detection (който следи височината и по този начин знае кога сте във въздуха. Следователно, омекотява компресията и наглася ребаунда, така че да имате възможно най-меко приземяване.

Когато влезеш във вираж, LiveValve засича страничния наклон и отново променя настройките на окачването, така че да се фокусирате само върху exit speed-a си. Когато засече, че се изкачваш, системата е настроена да заключи шока и вилката, за да не обират кинетичната енергия и да я приложиш максимално ефективно върху земята. Ако не искаш локаут на окачването, вместо това можеш да го настроиш само да го втвърдява. Когато се спускаш, компресията и ребаунда се променят в зависимост от наклона и индивидуалните ти настройки.

Автоматичен регулатор на окачването FOX LiveValve

Кога RockShox ще излязат с подобен продукт?

RockShox, които са главните конкуренти на Fox при колелата, би следвало да са следващите с подобен продукт. Познавайки позиционирането им на пазара, тяхната система за адаптивно окачване за колела би трябвало да предлага същите функции на по-достъпна цена.

Истината е, че технологията е наследство от автомобилостроенето, където Fox също имат не-малък пазарен дял. Това им позволява да вземат полу-готови решения, върху които държат патента и да го приложат при колелата. Още преди десетина години адаптивното окачване навлезе първо при спортните автомобили, а след това и при луксозните, като Ролс Ройс. Накратко обяснено, адаптивното окачване при колите работи, като в течността на амортисьора, която обикновено е масло са добавени феродни нишки, след което при включване на спортна настройка на окачването, силни електромагнити променят вискозността на течността, следователно променяйки и характеристиките на окачването. Въпреки, че технологията при тях е абсолютно различна, идеята за автоматизирано променяне на окачването спрямо терена е идентична. Та, да се върнем на RockShox – вариантите за тях са два:

  • Да създадат собствено решение
  • Да купят лиценза на Fox и да го ребрандират със собствени настройки

Тук отново правим аналог с автомобилната индустрия, където когато някой конгломерат (BMW, Даймлер, VAG) създадат нова технология (даваме пример с Нощното виждане) за останалите конкуренти е по-изгодно и удачно да платят за лиценза на системата и да ги вградят в колите си. По този начин моделите им не изостават технологично от конкуренцията, а и вече някои е измислил готово решение, за което няма нужда да се инвестират допълнително средства и време за създаване и тестване, ако крайният резултат ще е същият. Следователно ако RockShox не работят върху собствена система от известно време, за да я пуснат в близката година и тя не е по-евтина или не предлага нещо по-специално, би било по-удачно да купят лиценза от Fox.

новите трендове в света на колелата за 2021 - Автоматичен регулатор на окачването FOX LiveValve

2. Електрически колела със сменяеми/премахващи се батерии

Както стана ясно, електрическите колела е тренд, който ще остане и ще се развива в годините занапред. Пазарът прие електричките доста добре и има доста продажби, въпреки по-високата им цена и тегло. И като стана въпрос за тегло, изглежда, че цената не е чак такъв проблем в очите на байкърите, колкото теглото и обсега. Ето защо през 2021 очакваме да се засили производството на електрически колела със сменяеми/премахващи се батерии. Вече доста от големите производители като Cannondale, Specialized и Lapierre предлагат електрическите си колела с опцията за сменяема батерия, а при някои модели електрически колела като Lapierre eZesty дори електромоторът може да бъде махнат.

Електрическо колело с махаща се батерия Lapierre eZesty

3. Shimano XTR Di2 електро-механизирани скорости

Когато си помислиш за колело от бъдещето, с какви скорости разполага то? Нека ти помогнем – Shimano XTR Di2. Това е на практика най-високия клас скорости на Shimano XTR, което е състезателната серия, но с електромотори в предния и задния деральор, които да превключват вместо жило. Какви са ползите от това би се запитал?

  • Освен ако не превключваш светкавично бързо, би трябвало да превключва по-бързо от теб, потенциално спестявайки ти милисекунди на всяка сменена скорост.
  • Превключването е много „точно и прецизно“ – дерайльорът се измества само толкова колкото е необходимо, за да се измести веригата. Това прави превключването по-бързо и дава по-голямо удоволствие
  • Може да превключваш от първа до единадесета скорост и обратно много бързо като просто задържиш бутона
  • Технологията е много яка

Shimano XTR Di2 електрически скороси за колело

Какво още предлага Shimano XTR Di2

Ето и още няколко функции и интересни неща при XTR Di2 – Превключва мигновено без никакъв лаг. Може да се регулираш скоростта на превключване… Ако не искаш да превключва бързо? Multi relay shifting – бутонът има двустепенно ниво, чрез което с 1 по-дълбоко натискане може да смениш 2 предавки едновременно, както при повечето средни и високи класове скорости на Shimano.

Предният дерайльор също е механизиран. Интересното при него е, че след като превключи се измества, за да е абсолютно центриран и да не опира във веригата. Дори когато задния дерайльор е на най-високата или ниска предавка, предният дерайльор се измества малко по-навън или вътре отново, за да не опира във веригата. Предлага опцията за промяна на режимите на превключване, който позволява командването на двата дерайльора (преден и заден) само с десния контролер. Също така поддържа до два режима, които могат да бъдат програмирани по различен начин – примерно единия да е със стандартните настройки, а другият при умора в краката, превключвайки скоростите по-плавно.

Shimano XTR Di2 електрически скороси за колело

4. Нови стилове на каране и изменяне в сегашните

Ендуро колелата получават повече travel

До преди година-две ендуро колелата масово бяха със 150-160мм ход. Напоследък, обаче, все повече известни ендуро модели увеличават travel-a. Например, когато Evil пуснаха Wreckoning модела през 2016 имаше един от най-големите travel-и и колела в ендуро сегмента. Това много се хареса на ендуро ентусиастите и скоро почти всички големи производители последваха формулата. Тазгодишният модел отново увеличава хода на 170 мм отпред и 166 мм отзад. Друг пример за растящия ход в стила за 2021 е Specialized Enduro , който предлага 170мм ход оптпред и отзад, правейки го почти свестен и за DH, въпреки различната геометрия

Ендуро колелата получават повече travel - Evil the Wreckoning

Заформянето на новия стил – Downcountry

Ако обичаш да караш XC, но също и често да се спускаш по умерен терен то може би Downcountry е перфектният стил за теб! Downcountry-то определено ще придобие популярност през 2021, така че ще го следим с интерес, а може да му посветим и статия. На практика колелата за даункънтри са с геометрията на колело за кроскънтри, но с шок, който е много лек и с малък ход. Рамките са леки и като цяло колелата покриват терена с лекота на равно и изкачвания, точно като кроскънтри. Голямата разлика, обаче е при спусканията – не са толкова брутални и няма да ти изпаднат пломбите. Някои перфектни модели за новозаформящия се стил са Yeti SB115 и Mondraker F-Podium DC R.

Кои са новите трендове при колелата през 2021 Заформянето на новия стил – Downcountry Yeti SB115

 

Ако искаш да продадеш колелото си цяло или на части bike-trade.net е най-доброто място за това. За да разгледаш хора, които продават enduro колела, може да ги разгледаш тук, а за DH тук.  Понеже много от вас пожелаха, създадохме нова категория за Шосейни колела. Ако тази статия ти беше интересна, може да ни последваш във Facebook страницата https://www.facebook.com/biketradeNET/, да я харесаш и да ни последваш в Instagram @bike_trade_net.

За още интересни статии и съвети може да разгледаш останалите ни статии за колела.

Bike-Trade

Trade.Build.Shred

Ключови думи :