Trek Slash 9.9 2021

Chris Vrajilov септември 27, 2020

Trek Slash 9.9 2021

За 2021 сезона Trek пуска новия си модел Trek Slash 9.9 2021. На пръв поглед перфектното Enduro с много прилични Trail характеристики:

Рамка 29‘‘ OCVL карбон в 5 размера (S,M,ML,L,XL)
Wheelset 29” Bontager Line Elite карбон шини
Вилка RockShox ZEB Ultimate 170mm
Шок Специален RockShox Thru Shaft Super Deluxe
Спирачки SRAM Code RSC 4 бутални и 200 мм SRAM дискове
Скорости и касета SRAM Eagle X01 скорости и SRAM Eagle XG-1275 касета

Може би си чувал или дори виждал и нелепата реклама, която доста ни харесва:

 

Окей, стига с глупостите ето какво е интересното при модела:

Какво е новото при рамката?

Тази година Slash-a става още по-enduro насочено колело – челния ъгъл е по-пасивен с 2 градуса, което позволява посрещането на корени и бабуни на предна част много по-приятно. Ъгъла на седалката е по-агресивен (64.1 градуса), също така обсега е удължен, правейки стойката на колоездача по-легнала и агресивна, за по-висока скорост. Цялостно колелото е по-издължено, което му дава повече стабилност.

Trek Slash 9.9 2021 геометрия

Също така идва в цели 5 размера, така че, ако си от хората на които M 29“ им е малко, а L 29” е голямо, то специално за теб има ML размер!

Trek Slash 9.9 2021 OCVL карбон

Рамката е карбонова, но карбонът не е случаен. Trek имат собствено производство на карбонов композит със специфичен производствен процес. Благодарение на правилното съотношение на топлина, количество смола и налягане, при слепването на пластовете карбон, успяват да намалят разстоянието между пластовете. Логично, колкото по-малко кухини има между пластовете карбон в рамката, толкова по-здрава е тя. Това съотношение на смола, топлина и налягане, е патентовано от Trek и затова техния карбон се нарича OCVL карбон. Също така, заради тези подобрения в здравината на рамката, новият Slash има олук за съхраниение в самата рамка, като са сигурни, че каробнът им е толкова здрав, че тази „дупка“ не пречи на здравината на рамката. На идея е много добре, но на практика какво би държал в този отвор? Бутилката за вода стои над него и действа като капаче, а е прекалено малък за снаксове и чипсове. Отговорът е вафла. Може да побереш една вафла ИЛИ резервна гума, изборът е твой.

 

Wheelset

29” Bontager Line Elite wheelset е перфектният 29” карбонов wheelset за теб! Стига естествено да си готов да дадеш почти 800 лв за бройката… Мда, за тези пари може да си вземеш почти приличен твърдак, НО шините са направени от същия OCVL карбон, защото Bontager е бранд на Trek. И както вече споменахме, Trek дълбоко вярват на OCVL технологията си, затова шините са с доживотна гаранция и то без значение колко е теглото на потребителя – нещо което не всички производители на карбонови шини предлагат. Безмислено е да споменаваме, че са единствено tubeless. Идват с Rapid Drive 108 главина, която също е с доживотна гаранция! Комбинацията от 29“ и окачването са перфектни и ти позволяват да минеш през всички неравности, бабуни и корени без колебание.

 

 

Trek Slash 9.9 2021 резервна гума

Шокът

Задният амортисьор или шокът е чисто нов и уникален от RockShox разработен само и единствено за Trek Slash 2021 – RockShox Thru Shaft Super Deluxe с ревизия на Knock Block-a което позволява по-свободно завиване на задната част (увеличено от 58 градуса на 72). Увеличен ход на шока и рамката на 160мм от миналогодишния 150мм. Специалното при този шок е, че няма плаващо бутало, което да отделя газа в шока от маслото, което съшо така вдига налягането на маслото, и влошава damping-a. Вместо това Super Deluxe-a има специалният Thru Shaft, което е свободно движещо бутало. То има ход до около 2см извън шока, като по този начин няма толкова налягане върху него, следователно damping-a не се влошава, дори да се свива и разтяга бързо многократно за кратко време. Персонализирането, обаче не спира до тук. Шокът разполага с врътка, която има 3 бързи присета за компресията. „+“ за trail, „-“ за по-стръмни и каменисти спускания, което втвърдява шокът и предотвратява bottom-outи и 0 за всичко по средата.

Trek Slash 9.9 2021 RockShox Super Deluxe

Скоростите

За 2021 Slash се предлага с Shimano XTR или новите скоростни и касета на SRAM – Eagle X01 и SRAM Eagle XG-1275  с 12 скорости. За жалост обаче предната плоча е само с 30 зъба, това помага много за изкачването, особено в предвид, че е 29‘‘. Обаче, както вече споменахме,тази година моделът е направен по-агресивен за спускане, което означава, че при спускане на 30 зъба предна плоча тези 12 скорости може да ти се сторят като 10. Тук има голямо несъответствие между идеологията зад 2021 модела – хем геометрията е оптимизирана за спускане, хем повече въртене заради 30 зъбната плоча.

Trek Slash 9.9 2021 SRAM Eagle X01

Цената

Ако искаш перфектния enduro байк с голям потенциал за трейл и лесно изкачване ще трябва да си платиш. В най-високият си спек Trek Slash 9.9 2021 струва около 8 000 долара. Това е около 13 500 лв, но понеже идва от Америка ще трябва да платиш и мито и други такси, което грубо е около още 30% от цената. За тези пари обаче получаваш:

  • 29“ кабронова рамка с 29“ карбонови шини
  • 12 скорости и 200мм дискове отпред и отзад
  • въздушна вилка с 170мм ход
  • и всички възможни настройки за компресия, дампинг и ребаунд
  • както и въздушен шок с 3 настройки на компресията и ребаунда.

Всичко това в малко над 14 килограма и за капак на всичко получаваш инструменти като шестограми и T-25 вградени в лапата! Ето това е лукс.

Trek Slash 9.9 2021 дупка в рамката

Trek Slash 2021

Trek Slash

Trek Slash 9.9

Истината е, че ако наистина си „в пазара“ за нова Trek Slash, то цената не би трябвало да ти е най-големият проблем. Все пак ние вярваме в максимата „ако се оплакваш за цената на продукта, то най-вероятно не е предназначен за теб“. Въпреки всичко, Trek са инвестирали и доста средства в маркетинг. Перфектният пример е примерно този:

 

Е достатъчно сме те навивали, както и нас за Slash-a. Ако искаш да продадеш колелото си цяло или на части bike-trade.net е най-доброто място за това. За да разгледаш хора, които продават enduro колела, може да ги разгледаш тук, а за DH тук . Ако тази статия ти беше интересна, може да ни последваш във Facebook страницата https://www.facebook.com/biketradeNET/, да я харесаш и да ни последваш в Instagram @bike_trade_net.

За още интересни статии и съвети може да разгледаш останалите ни статии.

Bike-Trade

Trade.Build.Shred

 

Ключови думи :