Всичко което трябва да знаеш за едно шосейно колело

Chris Vrajilov януари 20, 2021

Всичко което трябва да знаеш за едно шосейно колело

Кои са най-важните характеристики на едно шосейно колело?

1. Тегло

Първото и най-важно нещо в едно шосейно колело е неговото тегло. При състезателните шосейни велосипеди най-леките компоненти са и най-скъпи.

Интересен факт: най-лекото шосейно колело правено някога тежи едва 2.8 килограма и е издържало около 20 000 километра, докато най-лекото шосейно колело за масова употреба тежи около 4.56 килограма. Въпреки всичко комисията на велосипедистите UCI (Union Cycliste Internationale) регламентира, че в състезанията с шосейни колела не може да се използват колела по-леки от 6.8 килограма. Това е така, защото според тях колкото по-леко е колелото, толкова по-ненадеждна е конструкцията и може да представлява проблем за 3500 километрови преходи по време на състезания.

 

2. Надеждност

Говорейки за надеждност, никой не иска да даде 2000 – 3000 лв. и да прави компромис с качеството на рамката и компонентите. Що се отнася до най-важните характеристики на една качествена шосейна рамка те са:

Вече споменахме защо е важно рамката да е лека, но здравината също е ключов аспект. Например някои специалисти препоръчват избора на по-здрава рамка ако сте над 75-80 килограма. Все пак ако се спускате със 60 – 70 километра в час и минете през шахта (особено в България) последиците може да са зловещи и то не само за шините, спиците и главините, но и за самите Вас. Сцепването на рамката е реална опасност, която не само е скъпа, но и много опасна.

 

Сцепена карбонова рамка на шосеен велосипед Сцепена карбонова рамка на шосейно колело

При всички спортове съотношението здравина/тегло винаги е било топ целта на всички инженери. Тази цел бута индустриите да разработват нови сплави производни на хром, титан, алуминий и карбон. Всеки материал има своите предимства и недостатъци.

Карбоновите шосейни рамки са най-добрият избор ако искате възможно най-леко тегло и цената не е проблем.

 

Титаниеви шосейни рамки за колела

Тук може да се запитате „Кой би искал титаниево шосейно колело?“, ако е само малко по-леко от рамките от алуминиево-хромови сплави? Може и да не знаете, но алуминиевите рамки също „корозират“. Не ръждясват и не се разпадат както желязото, но металът потъмнява и отслабва. Това отслабване на материала може да е доста опасно и да доведе до сцепване на рамката при точките с голямо натоварване. Това се наблюдава дори при алуминиево-хромовите сплави. Тук идва рамката от титан. Титанът почти не реагира на климатичните условия и не корозира, следователно. В доъплнение е с едно от най-добрите съотношения тегло/здравина. Следователно, ако искате да издържи 20-30 години, то може би парите за титаниева рамка си заслужават. Може да разгледаш обяви за рамки за шосейни колела или да пуснеш своята за продажба тук

 

3. Геометрията на едно шосейно колело

При геометрията на шосейното колело има няколко ключови точки на които да обърнете внимание. Тук трябва да вметнем, че рамките на колелата сформират „почти“ триъгълна форма между челото, долната главна тръба, хоризонталната горна тръба и тръбата на седалката. Следователно всеки компонент в рамката е от значение и този списък не е подреден по важност, а по скоро служи да покаже какво значение има всеки аспект от нея.

Ъгъл на тръбата на седалката (Подседалищната тръба / Seat tube)

Според някои източници дължината и ъгълът на подседалищната тръба са може би най-важните аспекти за рамката, тъй като те определят позата на велосипедиста и инженерите започват дизайна точно от там. Колкото по-малък е ъгълът между долните тръби при които е веригата (chainstay) и подседалищната тръба, толкова по-отдалечен е велосипедистът от кормилото. Това издава центъра на тежестта по-назад и прави стойката на водача по агресивна и аеродинамична. В допълнение, колкото по-прилегнал е водачът към рамката, толкова по-нисък е центърът на тежестта, което позволява по-отзивчиво на промяна на движението. Както виждаш, само от ъгълът на тръбата на седалката, зависят много от характеристиките и чувството при каране на едно колело. По-долу е изобразена по-агресивна геометрия на шосейно колело и стойка на велосипедиста.

Всичко което трябва да знаете за едно шосейно колело

Хоризонтална горна тръба (основна горна тръба)

Основната характеристика на рамката на колелото, която тази част променя е, отново, колко далече от кормилото е колоездачът. Колкото по-дълга е основната горна тръба, толкова по-агресивна е стойката на водача.

Хоризонтална долна тръба (основна долна тръба)

Хоризонталната долна тръба е най-здравата (и често най-плътната и тежка) част на рамката на едно колело. Тя действа като основата, покрай която всяка друга част се наглася. Увеличението на дължината на тази част на рамката променя

Челна тръба (headtube)

Дължината на челната тръба определя колко високо ще е кормилото на водача спрямо седалката, колкото по-дълга е челната тръба, толкова по-неагресивна е стойката и центъра на тежестта се измества по-нагоре. Ъгълът на челната тръба също е от голямо значение, тъй като тя определя цялостната дължина на колелото, ъгълът на вилката и колко бързоманеврено/отзивчиво (responsive) е колелото. Колкото по-пасивен спрямо асфалта е ъгълът (предната гума е по-напред) толкова по-дълго става колелото, което го прави по-стабилно и лесно за каране при високи скорости, но по-неуправляемо става. Обратното също е вярно, колкото по-голям е ъгълът на челото, толкова по-късо и респонсив става колелото, но при високи скороси една грешка може да бъде фатална. По-долу е изобразена по-пасивна геометрия на шосеен велосипед и стойка на водача, следователно центърът на тежестта е по-висок и стойката е по-неизморителна, но аеродинамичността и отзивчивостта на велосипеда са влошени.

Пасивна геометрия на шосейно колело

Кои компоненти при едно шосейно колело са най-важни?

Рамката

Като най-големият компонент в едно колело, рамката е най-важното нещо в него. Тя е свързващият елемент на всички други части и от нея зависи 70% от теглото, здравината, визията и цялостното чуство на колелото. Най-важното при нея са тегло/здравина и геометрия, които покрихме по-горе.

 

Шини и главини/уийълсет (wheelset)

Какво прави един уийълсет за шосейно колело добър? Отговорът е кратък. Добро съотношение здравина/тегло и аеродинамичност. Аеродинамичността помага за развиването на високи скорости. Интересното в случая обаче, е че в един момент теглото и аеродинамичността са противоположни. За да бъде едно колело аеродинамично, дълбочината (височината) на шината трябва да е над 40 мм и да се стеснява към спицата, по-дълбоките основи на шините ги прави по-аеродинамични. Логиката, обаче води до извода, че повечето материал тежи повече. Следователно не можем да имаме максилмално леко и аеродинамично колело едновременно.

Карбонови шини за шосейка

Лекият уийълсет има подобрено ускорение и намалено съпротивление и триене. То позволява по-лесното изкачване и ускорение, но ако не е аеродинамично не може да се развият високи скорости. Стандартният шосеен уийълсет варира между 1800 и 1500 грама. За лек уийълсет се счита всичко под 1400 грама, като най-леките достигат до 500 грама или 1 кг за чифт!

Повечето уийълсетове от среден клас са от алуминиева сплав, но високия клас са от карбон, който предлага едновременно по-голяма лекота и издръжливост. В допълнение, за да се спести тегло се използва по-малък брой спици и дори олекотени вентили. При хора над 120 кг, обаче броят на спиците нараства до 32 или 36.

Дълбочина на шината (мм) Тежест Аеродинамичност Комфорт Стил на каране
25 5 1 5 Леки колоездачи; няма аеродинамични предимства
35 4 3 4 Леки състезатели; Подходящо за всякакви условия
50 3 4 3 Състезатели до 90кг. Подходящо за изкачвания и спускания, както и бързи прави отсечки
65 2 5 2 Подходящо за равни терени и спокойно време
Диск 2 5 1 Само за състезания на закрито без никакъв вятър

 

Лагери и главини за шосейни колела

Що се отнася за главините има два вида:

 • Свободна шосейна главина (freehub) – има за фунцкия да задвижва и за движение по инерция (coasting)
 • Фиксирана главина (fixed hub) – няма фунцкията за движение по инерция, следователно при спускане педалите се въртят със скоростта на главината.

Един от основните компоненти в главината са лагерите – те варират от стоманени до керамични. По принцип, керамичните лагери са по-кръгли, гладки и издръжливи от стоманените, но винаги съществуват и евтини вариации на висококачествените компоненти, така че ако трябва да избирате между качествени стоманени лагери и евтини керамични, изберете стоманените. Качествените главини са изработени от алуминиеви сплави наблягащи на тегло или карбонови такива и предлагат висококачествени уплътнения предпазващи смазката на лагерите от замърсяване и вода под високо налягане. Може да разгледаш обяви за главини за шосейни колела или да пуснеш своята за продажба тук

Карбонови главини за шосейка

 

Гуми за шосейни колела

Чували сте че гумите са единствената част, която Ви държи на пътя – това е валидно както при колите, така и при колелата. При шосейните велосипеди е доста трудно да се прецени коя гума е добра и коя лоша за хората, които не разбират много от шосейни колела.

Ползите от добрите гуми за шосейни колела включват по-голям обем, намалено съпротивление на въртене, по-добро сцепление при голям ъгъл на завиване и не на последно място, по-нисък шанс за пукане.

Според технологията гумите за шосейните велосипеди са:

 • Тубуларни (tubular)

Тубуларните гуми са изцяло обли, също така вътрешната част на гумата (пълна с въздух) е залепена за външната (която осъществява контакт със земята) и цялата гума е едно цяло. Предимствата на системата с вътрешна гума са:

 • По-леки са от tubeless и клинчър системите, което позволява по-лесно ускорение
 • Издържат на по-високи атмосфери налягане в сравнение с другите две технологии
 • По-трудни са за пукане и вероятността гумата да излезе от шината е най-малка
 • Системите с вътрешна гума имат по-добро сцепление от клинчър системите
 • Издръжливост – понеже външната гума не е приклещена между асфалта и клинчъра триенето е много по-малко и това увеличава издръжливостта и живота на гумата.

Недостатъците при тубуларните гуми са, че при спукване трябва да махате външната гума, да смените вътрешната и да я напомпате. В допълнение вътрешните гуми трябва да се лепят с лепило за шината. Също така ако спукате гума е неизбежно много скоро да трябва да спрете защото ще издиша. Това не е така при тюблес системите.

 • С клинчери (clinchers)

Много подобна на системата с вътрешна гума, гумите за шосейно колело с клинчери станаха най-популярната технология в днешно време. Клинчър гумите представляват система от специална шина, за която се улавят клинчърите и придават общата форма и поддържаща структура на външната гума. След това вътрешната гума се пълни с въздух и е готова за каране. Има вариации на системата, при които от tubular може да стане tubeless – тези вариации зависят от шината. Предимствата на шосейните гуми с клинчъри са:

 • Цена и достъпност – клинчър гумите са доста по-евтини от тубуларните гуми
 • Лесни за оправяне на пътя – не искате да боравите със сложни системи, когато сте по средата на нищото. Ето защо клинчър гумите са много по-предпочитани от начинаещи и напреднали колездачи, защото смяната е много по-лесна.

Недостатъците на клинчърите са, че имат по-лошо сцепление от другите две технологии и могат да се помпат на по-малко атмосфери, увеличава съпротивлението при ускорение.

Клинчър гума за шосейно колело

 • Без вътрешна гума (tubeless)

Същата като клинчър системата, но без вътрешна гума. Представлява система от специална външна гума и слепваща течност (боза), която също може да действа и като филър за малки дупки, което ти позволява да стигнеш до най-близкото място за да я смениш/оправиш. Предимствата на тюблес системите са:

 • Имат най-добро сцепление от трите
 • Ако имате малка дупка в гумата, може да продължите още известно време, докато стигнете до удобно място за смяна

Недостатъците са, че смяната на тези гуми при по-сериозна щета е по-трудна и фактът, че трябва да боравиш с изолационната течност прави технологията по-капризна. Цената и достъпността също са фактори, които не са в полза на тюблес системата. Може да разгледаш обяви за гуми за шосейни колела или да пуснеш своята за продажба тук

 

Спирачки за шосейни велосипеди

При шосейните велосипеди има 2 основни избора на спирачки:

Стандартни (тип V-Brake)

Стандартните V-Brake или „челюстни“ спирачки са най-старите и почти винаги най-евтините спирачки при шосейните колела. Използват челюсти, които захващат шината и чрез триене спират движението на колелото. Интересното е, че в почти всички случаи едната част на челюстта е почти статична движейки се съвсем малко, а другата много повече, когато натиснете лостчето на спирачките. Има и по-скъпи V-Brake-ове, които се движат симетрично и изминават еднакво разстояние от статично положение до залепено в шината и обратно. При най-скъпите модели колела с V-Brake-а може да е хидравличен, вместо механичен с жило.

Частта, чрез която спирачките опират в шината и спират движението се наричат колодки. Колодките са направени от примес на феродо и други компоненти в зависимост от специализацията. При шосейните колела има различни смеси и различни размери колодки за раличните условия и размери шини/типове спирачки.

Видове колодки

Съществуват еднокомпонентни колодки със смес за подходяща за всички времена (подобно на всесезонните гуми). Има двукомпонентни колодки със специални зони с примес за вода, които при овлажнение спират по-добре, но естествено се износват и по-бързо. Съществуват и тризонни колодки с примерси за сухо, мокро и кал. Специфичното на калта е, че освен че е мокра има и твърди елементи като камъчета, които може да раздробят колодката или да наранят шината. Тук частта за калта е най-отпред действаща като сито, премахвайки най-големите и камъчета и замърсители, след това е частта за мокро, спирайки водата и на последно място е стандартната примес за сухо, която е най-издръжлива на температура и триене.

V-Brake спирачки за шосеен велосипед

Предимства на VBrake спирачки при шосейните колела:

 • По-евтини
 • По-лесна смяна на колодки
 • Механичните спирачки не трябва да се объзвъздушават като хидравличните

Недостатъци:

 • Може да спират по-слабо от дисковите спирачки
 • По-малка аеродинамичност
 • По-лоша визия
 • Не могат да бъдат изплозвани с карбонови шини

 

Дискови спирачки

Дисковите спирачки за шосейни колела се делят на механични дискови спирачки (такива с жило) и хидравлични дискови спирачки (такива с масло). Освен, че изглеждат значително по-добре от V-Brake—овете, някои хора предпочитат усещането при спиране на дисковите спирачки особено лекотата с която спират хидравличните дискови спирачки. Окей, но ако не ви интересуват толкова дребни неща като „усещането при спиране“ и визията, тогава защо бихте взели в предвид дискови спирачки за шосейно колело? Ами просто е – ако искате, колелото Ви да е възможно най-леко и да използвате карбонови шини, то няма как да използвате стандартни V-Brake спирачки с тях. Причината е много проста – карбонът е много здрав и лек материал, но не е много удароустойчив.

Друг интересен факт, е че карбонът е доста издръжлив на висока температура, но не и на триене. Ето защо така наречените карбонови спирачки при спортните коли са всъщност смес от карбон и керамика – карбонът помага за бързото изстиване на дисковете и дисперсията на топлинна енергия. Но сам по себе си би се разпаднал. За това инженерите правят карбон-керамичен композит, в който керамиката дава на карбона издръжливостта при триене. При шосейните колела, обаче решението за карбонови шини е използването на дискови спирачки.

Има две неща, което трябва да вземете в предвид при евентуалното купуване на карбонови шини. Освен дискови спирачки, трябва да сте сигурни, че главината Ви е направена за диск. Съществуват 2 системи за закрепяне на диск за колело :

 • CenterLock

при която основата на дискът е назъбена и главината е назъбена и просто зъбите на диска съвпадат с тези на главината.Спирачни дискове за шосейно колело center lock

 • Спирачни дискове с болтове

при този вариант главината и дискът имат по 5 или 6 дупки, чрез които с помощта на болтове се закрепят. Спирачни дискове за шосейно колело с болтове

И в двата случая трябва да проверите дали главината Ви става за диск. Второто нещо, което трябва да проверте е дали вилката и задната част на рамката Ви разполагат с ухо за дискова спирачка. Много често хората правят грешката да вземат дискови спирачки без да са проверили дали вилката и задната част на рамката имат уши, на които да се закрепи спирачният апарт.

Предимства на дисковите спирачки при шосейните колела:

 • По-лесно спиране
 • По-добра аеродинамичност
 • По-добра визия
 • Разрешават използването на карбонови шини

Недостатъци:

 • По-скъпи
 • По-трудна смяна на накладки, от колкото на колодки при V-Brake
 • Хидравличните дискови спирачки трябва да се объзвъздушават

Ако искаш да продадеш колелото си цяло или на части biketrade.net е най-доброто място за това. За да разгледаш хора, които продават enduro колела, може да ги разгледаш тук, а за DH тук.  Понеже много от вас пожелаха, създадохме нова категория за Шосейни колела. Ако тази статия ти беше интересна, може да ни последваш във Facebook страницата https://www.facebook.com/biketradeNET/, да я харесаш и да ни последваш в Instagram @bike_trade_net.

За още интересни статии и съвети може да разгледаш останалите ни статии.

Bike-Trade

Trade.Build.Shred

Ключови думи :