Най-важните и евтини части за ъпгрейд на твоето колело

stefa4et0 април 20, 2020

Най-важните и евтини части за ъпгрейд на твоето колело

Привет, в този пост ще обсъдим кои части за колело имат най-чувствителен ефект върху карането и защо си струва инвестицията в тях.

Нека започнем с консумативите- гуми и грипове. Независимо от стила на каране, тези компоненти са от огромна важност.

  • Гумите на едно планинско колело определят сцеплението с почвата. Дълбокият грайфер на планинските гуми подобрява завиването, както и намалява спирачния път и поднасянето на колелото, най-често на задната гума. Това е супер важно за контрола, който имаш над колелото и съответно безопасността ти. От друга страна, повече сцепление прави ускоряването по-трудно, затова не е подходящо за лек терен. Балансът е важен, затова препоръчвам да избереш гуми, пригодени за твоя стил. Безкамерните гуми също са добър избор за планинско каране, стига да имате подходящи капли и желание да ги монтирате сами или да се обърнете към сервиз за помощ. Намаленото налягане подобрява сцеплението, а уплътнителят запълва малки дупки в гумите, които иначе биха спукали вътрешната и прекъснали сесията ви.
  • Гриповете са една от точките на контакт на тялото ти с колелото. За сравнително ниска цена можеш да намериш много удобни, които да ти позволят повече контрол над колелото, както и да караш часове наред, без да ти се схващат ръцете. Различните цветове също откриват възможности за стилизиране на външния вид.  Препоръчвам гриповете да са със скоба за захващане към кормилото, за да не се въртят свободно докато караш.

Грипове и гуми все някога ще ти се наложи да смениш. Дано тези съвети ти дадат храна за мисъл над избора. Нека сега разгледаме по-трайни части за твоето колело , които също могат да го подобрят за сравнително малко пари:

  • Педали– много от евтините колела идват с най-простите педали, които нито имат качествени лагери, нито достатъчнo голяма платформа за крака. Отново се връщаме към сцеплението, в случая между педалите и стъпалата ти. Без значение дали предпочиташ спускане, скокове и трикове, или просто караш за удоволствие из града и парковете, качествен чифт педали ти дават стабилност и удобство при карането, както и правят по-ефективно изкачването на стръмни пътеки.
  • Седалката и колчето– тези компоненти не са най-евтините, но предимствата на качествена седалка са очевидни. Препоръчвам също за всички планински колоездачи да обмислят телескопично колче за седалка. Не са евтини и са често досадни за монтиране, но позволяват за много по-динамично и свободно каране.

Това са само някои добри възможности за първите подобрения на твоето ново колело, които коренно ще променят начина, по който го чувстваш. Дано са ти полезни, и приятно каране 😉

Bike-Trade.net

Trade.Build.Shred

Ключови думи :