История на Specialized

stefa4et0 май 1, 2020

История на Specialized

Кои са Specialized?

Specialized е една от най-известните и утвърдени марки за планински колела. Техните велосипеди се изполват от професионалисти в най-различни дисциплини – Downhill, Slopestyle, Enduro и т.н. Имайки предвид високото качество на самите колела, доста често, цените им са доста високи и надминават цената на прилична кола втора употреба.

Началото

Компанията е основана през 1974 г. от Майк Синярд, любител на колоезденето, който продаде своя Фолксваген Бус(да, от тези хипарските) за 1500 долара, за да финансира велосипедна обиколка на Европа. Синярд започна да внася италиански компоненти за колела, които са били трудни за намиране в Съединените щати, но компанията започнала да произвежда свои собствени части през 1976 г., започвайки от гума за пътуване. (т.н Specialised Touring Tire).

През 1981 г. компанията представя първите си двe колела, Sequoia – което е с по-спортен дизайн(за времето си) и Allez – шосеен велосипед.През 1981, също така е пуснат и първият планински велосипед на компанията, наречен Specialized Stumpjumper.Подобно на Sequoia и Allez, Stumpjumper е проектиран от Тим ​​Нийнън и e базиран на ранен дизайн на Том Ритч. Specialized продължава да произвежда колела под името Stumpjumper, включително модели както с хардтейл, така и с пълно окачване. Поради големия си успех, моделът продължава да се продава дори и днес.

Specialized Stumpjumper

През 1989 г. Specialized представя Epic, което е второто в света масово производство на планински велосипеди от въглеродни влакна(карбон).

В началото на 90-те Specialized представя линията на Globe на градски велосипеди. Линията е обект на голямо възобновяване през 2009 г., заради това Globe се превърна в собствена отделна марка. Оттогава марката Globe е преустановена и Specialized вече предлага „lifestyle“ велосипеди под основната си марка.

През 1995 г. Specialized стартира марката Full Force. Full Force е марка планински велосипеди от по-нисък клас, продавани чрез магазини за спортни стоки и търговци с отстъпки като Costco,Best Buy, Wallmart и т.н. Този ход разгневява някои от дилърите на Specialized. През 1996 г. изтеглят линията на Full Force и Майк Синярд написва писмо с извинение до всички дилъри. До края на 1996 г. Specialized са загубили 30% от продажбите на своите магазини за велосипеди и според Синярд „е са били на няколкостотин долара от обявяване на фалит“ .

През 2001 г. Merida Bikes от Тайван купува 19% от компанията(първоначално отчетени като 49%) за 30 милиона щатски долара. Майк Синярд остава мажоритарен собственик и главен изпълнителен директор на компанията. От 2016 г. Specialized е една от най-големите марки велосипеди, опериращи в Съединените щати, наред с Trek Bicycle Corporation и Giant Bicycles.
Specilized днес

В днешно време, колелата представляващи марката, са използвани за състезания от професионалистите в планинското колоездене и са едни от най-добрите на пазара. Доста често са критикувани заради високата си цена, но в случай, че можете да си позволите някое от техните колела, не мислим, че бихте сбъркали.

 

Bike-Trade.net

Trade.Build.Shred

Ключови думи :