Какво е фатбайк (fat bike)?

Chris Vrajilov август 11, 2020

Какво е фатбайк (fat bike)?

Fat bike – Може би сте ги виждали по улицата, а може би дори имате, но все още се чудите каква е ползата от тях? Не се притеснявайте, тук сме да отговорим на най-често задаваните въпроси за фатбайковете.

 

Какво е fat bike?

По принцип всяко колело с гуми с размер над 97мм или шини с размер 55мм се счита за fat bike. Заради широките си гуми могат да се карат на изключително ниски атмосфери – около 0.55-0.7 бара. За сравнение стандартните MTB колела се карат на 1.5 до 2.4 бара, според зависимост от производителя и модела на гумата. При шосейните велосипеди гумите се помпат от 5.5 до 9 бара или атмосфери.

Какво е fat bike?

За какво се използват фатбайковете?

Заради широките си гуми и ниско налягане фатбайковете са предназначени за терени с много мека повърхност – сняг, пясък, кал. Тоест, предназначени са да въртите зимата в планината или лятото по плажовете.

За какво се използват фатбайковете?

Това е така, защото колкото по-голяма е площта на гумата, толкова по-ниско е налягането. Когато налягането е високо (което се случва при малката площ на тесните гуми) то „избутва“ меката настилка и реално затъваме.

НО, ако трябва да сме честни, колко пъти сте виждали хора с фатбайкове на плажа или в планината на снега и колко сте виждали по улицата и парковете/градинките? Ако трябва да сме честни пясъка и солената вода от морето не биха били подходящи за спирачките, задвижването и амортисьорите, без значение дали си с фатбайк или не.

Спирачки за фатбайк

Кои са най-добрите гуми за fat bike?

Съставихме ти и списък с гласуваните за най-добри гуми за фатбайк:

  1. Schwalbe Jumbo Jim Addix, 26 инча
  2. Moosetreks 26 x 4 инча All-Terrain нишка
  3. Mongoose MG78456-2, 26 x 4 инча
  4. Vee Tire Co. Mission Command, 120tpi Folding Bead
  5. Maxxis Minion FBR Dual Compound EXO Folding Bead, Tubeless

Кои са най-добрите гуми за fat bike?

Може ли обикновено колело да се превърне във фатбайк?

Освен ако вилката ти не може да побере гума с дебелина над 10 сантиметра и задната част на рамката ти също, то най-вероятно ще трябва да си купиш нови рамка и вилка, а с тях и нови шини, и гуми. С други думи е по-добре просто да си вземете цяло колело, а това ни води до следващия въпрос.

Колко струва един fat bike?

Както отговорът на всеки друг въпрос в този живот и на този е „зависи“. Но понеже мразим такива отговори ще ви дадем няколко примерни цени на fat bike модели за които се сещаме в момента. (Примерите са подредени по азбучен ред)

  • Canyon Dude CF 8.0 – 3900 лв – карбонова рамка, 26 инчови гуми, въздушна Manitou вилка, хидравлични дискови спирачки
  • Crosslander GrandTourney Fat Bike – 575 лв – алуминиева рамка, 26 инчови гуми, амортизирана „въздушна“ вилка, механични дискови спирачки
  • Drag Tundra Comp – 900 лв –алуминиева рамка, 26 инчови гуми, твърда неамортизирана вилка, механични дискови спирачки
  • Kona Wo – 2500 лв – алуминиева рамка, 26 инчови гуми, твърда неамортизирана вилка, хидравлични дискови спирачки
  • Trek Farley 7 – 4400 лв -алуминиева рамка, 27,5 инчови гуми, въздушна Manitou вилка, хидравлични дискови спирачки

 

Ако имаш още въпроси, може да ни пишеш във Facebook страницата https://www.facebook.com/biketradeNET/, да я харесаш и да ни последваш в Instagram @bike_trade_net. Ако пък искаш да продадеш колелото си цяло или на части bike-trade.net е най-доброто място за това

Ключови думи :