Каква каска за колело да си изберем?

stefa4et0 април 26, 2020

Каква каска за колело да си изберем?

Безопасността е задължителна, когато практикуваме нашето хоби, затова ще обсъдим каква каска за колело да си изберем.

Хората са непредвидими и не може да се разчита винаги на тях да те пазят. Главата е много уязвима телесна част и трябва да е предпазена възможно най-добре в случай на инцидент. Каската е задължителна, когато караме.

Как всъщност ни предпазва каската за колело? Следните фактори играят роля при удар:

  • Твърдият слой, най-често от пластмаса и понякога въглеродни нишки, предпазва кожата на скалпа от триене с почвата и съответно от повръхностни рани.
  • Меката пяна, която заема по-голямата част от каската, поддава при удар, което поема шока и предпазва мозъка от сътресения, подобнен принцип на амортисьорите на самото колело. Това означава, че при тежък удар структурата на каската се смачква и тя трябва да се подмени с нова, иначе не предоставя достатъчно защита.
  • При планинските каски често се среща подбрадник, който защитава брадичката, гушата и бузите .

Но колкото повече защита дава една каска, толкова по-тежка става. Това я прави по-неудобна и изморителна, което от своя страна представлява риск. При по-леки условия, като града, каската може да е по-лека и ергономична, както и да има дупки за проветрение. Нека разгледаме разликите на каските за всеки стил на каране:

  1. Планински каски– най-опасните терени и условия изискват защита без компромиси. Каските за спускане са големи, тежки и със защита на цялата глава както и козирки против дъжд. Често са съвместими с маски за пълно покритие. За по-леките планински пътеки каските запазват защитата на задната част на главата, но включват повече ергономика.
  2. Шосейни каски– тук се набляга на лекотата, проветрение и аеродинамичност. Защитата е предвидена за удар с асфалт.
  3. Dirt и Street каски – Взаимствани от скейт каските, тук е важна защитата срещу резки удрари от всеки ъгъл. С повече подплата срещу шок и без много вентилация, тези каски са перфектни за култовия стил.
  4. Градски каски– за всекидневието е най-важно удобството, затова тези каски са често с прост дизайн и без особености, което ги прави по-евтини и достъпни.

Виждаме често вълнуващи иновации в каските, които ги правят още по-леки, удобни и безопасни. В бъдещето може и да създадем перфектната каска за колело, без ограничение в стила, но засега не са достъпни подобни технологии. Затова е важно да изберем подходяща каска за избраното ни хоби. Надяваме се да сте научили нещо ново и дано сме ви улеснили във вашия избор.

Ако искаш да разбереш, кои са най-важните и евтини части за твоето колело, може да намериш повече инфорамция тук!

Bike-Trade.net

Trade.Build.Shred

Ключови думи :