Електрическо колело – какво трябва да знаете?

Chris Vrajilov юли 26, 2020

Електрическо колело – какво трябва да знаете?

Видовете електрически колела:

Видове електрическо колело спрямо начина на задвижване:

⦁ Стандартните електрически колела, при които електромоторът е в задната главина

Електрическо колело със задвижваща задна главина

⦁ Tакива при които електромоторът е в централното движение, за който се закрепят курбелите и педалите на колелото (Pedal Assist)

Електрическo колелo с централно задвижване Pedal Assist

Разликите между задвижването, обаче са както в устройството на механизма за задвижване, така и в чувството при каране. Също и във възможностите, като по-надолу ще разясним защо. Въпреки, че на практика и при двата вида, само задната гума е задвижваща, от тук нататък за по-лесно ще казваме на първия вид електрически колела със задно задвижване, а на втория с централно задвижване, изхождайки от разположението на електромотора.

Електрическо колело със задно задвижване

При електрическите колела със задно задвижване има опцията да се „дава газ“ с помощта на лостче до ръкохватката и скоростите, без да се налага да въртиш педалите, точно като при моторите и по-точно ATV-тата. Ето защо те са подходящи за хора, които са по-мързеливи и изобщо не им се въртят педали (или поне докато имат батерия).

Управляващо лостче и скоростомер за електрическо колело

Друго предимство на електрическите колела със задно задвижване е, че стига разстоянието между задните уши на рамката да е достатъчно голямо, повечето колела и рамки могат да бъдат превърнати в електрически такива. Дори се продават готови китове, с които сам да си направиш своето колело електрическо още сега.

От друга страна обаче, финалният продукт изгледжа далече от красиво и доста често даже гадно. Тъй като главината е несъразмерно голяма спрямо останалите части на колелото, а батерията често е захваната със скоби за рамката на колелото, което избощо не се вписва в общата визия на колелото.

Градско електрическо колело със задвижваща задна главина

Електрически колела с централно задвижване

При електрическите колела с централно задвижване, обаче няма опцията да се „дава газ“, без да се въртят педалите. Идеята на технологията Pedal Assist е, вместо колоездачът да се вози на електрическото колело, то по-скоро да му помага при въртенето.  Така фактически, електромоторът има вграден сензор за натиски и се активира за много кратки интервали само, когато усеща, че въртите педалите. Това, също така спомага за удължаването на пробега на батерията, но не означава, че не можете, да изкачите остър склон на 18та предавка. (E … всичко зависи от мощността на електрическия двигател, но за това по-късно).

Заради формата и разположението на електродвигателия, рамката задължително трябва да е направена за този тип двигател.  Нормална рамка не може да бъде пригодена за него. За това пък обаче, центърът на тежстта, остава в средата на рамката, което си е голям плюс, ако искаш да караш извън асфалта. Другото основно предимство на електрическите колела с централно задвижване е, че всички Pedal Assist колела са „почти“ неразличими за невежия неколоездач, от стандартните такива. Също така, излгеждат по-нормално и с естетически завършен външен вид.

Кой вид електрическо колело е подходящ за мен?

За теб стандартно електрическо колело със задвижваща главина е подхоящо ако:

 1. Използваш колелото главно като начин на придвижване от точка А до точка Б в градски условия.
 2. Имаш да изкачваш склонове.
 3. Не обичаш много да въртиш педалите.
 4. Не ти пука за естетическия вид на колелото ти.

За теб стандартно електрическо колело с централно задвижване е подхоящо ако:

 1. Освен от от точка А до точка Б в гладски условия ходиш и по-често в планината или извън асфалта.
 2. Е важно колелото ти да е по-балансирано и ценътът на тежестта да е в средата на рамката.
 3. Не ти пречи толкова да въртиш педалите.
 4. Ти пука за естетическия вид на колелото ти.

Пробег и зареждане на батерията

 

Често задаван въпрос е „Колко километра мога да измина с едно зареждане?“ и както при всичко друго, отговорът е „Зависи“. Но, тъй като и ние мразим отговори без смисъл за това другият отговор е „От 50 до 126 километра“, но този отговор идва с много „ако-та“. А ето и няколко „акота“:

 1. Теб самия
 • Ако общото ти тегло + това на велосипеда е 100 кг
 • Ако средно въртиш с 60 оборота/мин
 1. Теренът
 • Ако теренът има изкачвания от време на време
 • Ако си на асфалт с „лошо“ качество
 • Има лек бриз
 • Сезонът е лято
 • Има „средно-тежко“ движение
 1. Колелото
 • Ако колелото ти е „твърдак“ с преден амортисьор
 • Ако гумите ти са за кроскънтри
 • Ако имаш 400 ватовата батерия на Bosch
 • Ако имаш Performance Line електромотора на Bosch

Та, да…. „Зависи“. АКО обаче, искаш да разбереш колко километра може да изминеш с едно зареждане на електрическо колело с двигател от Bosch при други условия от горепосочените, може да го направиш ТУК

 

Коя нова технология искаме да видим най-скоро при електрическите колела?

 

Тъй като, пазарът за електрически колела е още млад, тепърва технологиите ще се развиват, но ето тази, която чакаме с нетърпение:

Регенеративно спиране при електрическите колела

На първо място искаме да имаме регенеративно спиране при електрическите колела или казано по-просто механизъм тип динамо. Той използва кинетичната енергия на колелото, за да зареди батерията. Освен, че искаме да го видим колкото се може по-рано, знаем и как искаме да работи – точно както при електромобилите! В зависимост от режима, в който настроите колата, можете да карате в града без дори да докосвате спирачката. Просто пускате газта и регенеративното спиране използва моментът, за да генерира ток и зареди батерията като същевременно забавя колата вместо спирачки, което, дори и минимално, пести от дискове и накладки.

Как това ще работи при колелата?

Карането по инерция е голяма част от карането изобщо. Не може всеки път, когато не въртим педалите нещо просто да убива инерцията ни. Ето защо, то трябва да работи само при докосване на спирачката. При първите 10 до 20% от хода на спирачното лостче, накладките да не докосват ротора, а „динамото“ да се активира. При колелата със задно задвижване това регенериращо устройство може да е разположено в така или иначе голямата задна главина. А при електрическите колела с централно задвижване, да има ролки, които да правят контакт с гумата, подобно на истинско динамо като от старите колела.

Динамо за регенеративно спиране при електрическо колело

 

Естествено, ако беше толкова лесно за изпълнение вече щеше да съществува и не отричаме, че тази идея има своите недостатъци, но и някои решения като например:

 

 • Обикновено динамото не е много ефективен начин за генериране на електричество – Нашият отговор е, че при Тесла една обиколка на писта в режим на регенеративно спиране, докато се дърпа от друга кола е достатъчно да генерира електричество за повече от една обиколка на пълна газ.
 • Трябва да се създадат специални гуми с достатъчно дебела и твърда стена, за да може динамото да е ефективно – да така е, тук нямаме коментар
 • Динамото не е точно „красиво“ – Ако рамката се създаде с тази цел, две регенеративни устройства могат да бъдат скрити в задния триъгълник на рамката в стойките на веригата (chainstay length) или стойките на седалката

Позиции за инсталиране на устройство за регенеративно спиране при електрическо колело

Ключови думи :