Електрическо колело – какво трябва да знаете?

adminYvdE юли 26, 2020

Видовете електрически колела:

Видове електрическо колело спрямо начина на задвижване:

⦁ Стандартните електрически колела, при които електромоторът е в задната главина

Електрическо колело със задвижваща задна главина

⦁ Tакива при които електромоторът е в централното движение, за който се закрепят курбелите и педалите на колелото (Pedal Assist)

Електрическo колелo с централно задвижване Pedal Assist

Разликите между задвижването, обаче са както в устройството на механизма за задвижване, така и в чувството при каране. Също и във възможностите, като по-надолу ще разясним защо. Въпреки, че на практика и при двата вида, само задната гума е задвижваща, от тук нататък за по-лесно ще казваме на първия вид електрически колела със задно задвижване, а на втория с централно задвижване, изхождайки от разположението на електромотора.

Електрическо колело със задно задвижване

При електрическите колела със задно задвижване има опцията да се „дава газ“ с помощта на лостче до ръкохватката и скоростите, без да се налага да въртиш педалите, точно като при моторите и по-точно ATV-тата. Ето защо те са подходящи за хора, които са по-мързеливи и изобщо не им се въртят педали (или поне докато имат батерия).

Управляващо лостче и скоростомер за електрическо колело

Друго предимство на електрическите колела със задно задвижване е, че стига разстоянието между задните уши на рамката да е достатъчно голямо, повечето колела и рамки могат да бъдат превърнати в електрически такива. Дори се продават готови китове, с които сам да си направиш своето колело електрическо още сега.

От друга страна обаче, финалният продукт изгледжа далече от красиво и доста често даже гадно. Тъй като главината е несъразмерно голяма спрямо останалите части на колелото, а батерията често е захваната със скоби за рамката на колелото, което избощо не се вписва в общата визия на колелото.

Градско електрическо колело със задвижваща задна главина

Електрически колела с централно задвижване

При електрическите колела с централно задвижване, обаче няма опцията да се „дава газ“, без да се въртят педалите. Идеята на технологията Pedal Assist е, вместо колоездачът да се вози на електрическото колело, то по-скоро да му помага при въртенето.  Така фактически, електромоторът има вграден сензор за натиски и се активира за много кратки интервали само, когато усеща, че въртите педалите. Това, също така спомага за удължаването на пробега на батерията, но не означава, че не можете, да изкачите остър склон на 18та предавка. (E … всичко зависи от мощността на електрическия двигател, но за това по-късно).

Заради формата и разположението на електродвигателия, рамката задължително трябва да е направена за този тип двигател.  Нормална рамка не може да бъде пригодена за него. За това пък обаче, центърът на тежстта, остава в средата на рамката, което си е голям плюс, ако искаш да караш извън асфалта. Другото основно предимство на електрическите колела с централно задвижване е, че всички Pedal Assist колела са „почти“ неразличими за невежия неколоездач, от стандартните такива. Също така, излгеждат по-нормално и с естетически завършен външен вид.

Кой вид електрическо колело е подходящ за мен?

За теб стандартно електрическо колело със задвижваща главина е подхоящо ако:

  1. Използваш колелото главно като начин на придвижване от точка А до точка Б в градски условия.
  2. Имаш да изкачваш склонове.
  3. Не обичаш много да въртиш педалите.
  4. Не ти пука за естетическия вид на колелото ти.

За теб стандартно електрическо колело с централно задвижване е подхоящо ако:

  1. Освен от от точка А до точка Б в гладски условия ходиш и по-често в планината или извън асфалта.
  2. Е важно колелото ти да е по-балансирано и ценътът на тежестта да е в средата на рамката.
  3. Не ти пречи толкова да въртиш педалите.
  4. Ти пука за естетическия вид на колелото ти.
Ключови думи :