Дали да изберем колело втора ръка?

stefa4et0 април 2, 2020

Дали да изберем колело втора ръка?

Чудиш ли се дали е по-добре да си купиш колело втора ръка или да събереш повече пари и да си го купиш направо ново? Ако отговорът е да, ще се опитаме да  ти разясним ситуацията с частите и колелата на старо!

 Колелата са едни от малкото неща, които е доста по-изгодно да се купят втора ръка отколкото нови. Ако намерим някое, кеото да е сравнително запазено и да няма нищо счупено, може да спестим около 50% от цената му ново, без да има компромис откъм качество. Ще разделим различните части на 2 категории – такива които са с по-малък риск да бъдат дефектни. Както и такива с по-голям риск.

Ниско-рискови части.

Части като рамка(твърда), курбели, педали, кормило, лапа, колче, седалка, са части, които лесно могат да бъдат преценени дали са в добро състояние или не. (Дори и да не си специалист) Ако на пръв поглед няма нищо огънато/счупено/пукнато, шанса да са в добро състояни е доста голям. Имайки предвид, че са втора ръка, най-вероятно са на поне 30% от пазарната цена.

Високо-рискови части.

При части като вилка, заден амортисьор, капли, скорости е по-лесно да бъдем „измамени“.Това е така защото не всички проблеми свързани с тези части, могат да бъдат забелязани на пръв поглед. Именно поради тази причина, трябва да бъдем по-внимателни или да се консултираме с някой, който разбира. Ако сглабяте ново колело и имате бюджета, не е зле да обмислите,  да ги потърсите и в ново състояние от някой магазин.

Заключение:

Като заключение можем да кажем, че купуването на цяло колело втора ръка е доста добър вариант, особено ако става дума за колело, което да се ползва просто за придвижване и каране из града с малко излизание по черни пътеки. Ако сглобяваш колело, което да бъде за Downhill, Dirt Jump, Enduro или друг стил, който оказва по-голямо натоварване и износване на частите, тогава едната част от частите може да купиш втора ръка, а в останалите да инвестираш повече и да си ги набавиш нови.

Надяваме се тази кратка статия да ти е била полезна и ако това е така да like-неш и да споделиш с приятели!

Bike-Trade.net
Trade.Build.Shred.

Ключови думи :