Как да изберем правилното детско колело за детето си

Chris Vrajilov ноември 22, 2020

Как да изберем правилното детско колело за детето си

Време е да вземете първото детско колело на Вашето дете, но не знаете за какво да гледате? Не се притеснявайте! Днес ще Ви разкажем за какво трябва да внимавате при избора на едно детско колело.

Първото и най-важно нещо е естествено размера на колелото. За това и най-вероятно сте попаднали на тази статия. Може би се питате какъв размер колело е подходящ за детето ми? Често срещана грешка е размерът на колелото да се избира спрямо възрастта на детето, а не височината му. Точно поради тази причина, описахме и най-лесния начин как да направите това.

Как да измеря височината на детето си правилно?

Има два начина, по които можете да измерите детето си:

Нормална височина

 1. Детето трябва да е по чорапи
 2. Изправен гръб до стената
 3. Поставете книга над главата му и маркирайте на стената
 4. Измерете разстоянието от земята до маркировката

Как да измерим правилно детето си при избора на детско колело

Разстояние между краката (от земята до чатала)

 1. Детето трябва да е по чорапи
 2. Изправен гръб до стената
 3. Поставете книга между краката му и му кажете да я задържи (с крака)
 4. Зад краката му маркирайте най-високата точка на книгата, което Ви дава най-високата точка преди чатала
 5. Измерете разстоянието от земята до маркировката

Как да измерим правилно детето си при избора на детско колело

Ето и таблица с, която може да ползвате като ориентир:

Размер за детско колело според възраст и ръст

Размер на колелото Височина на детето (cm) Приблизителна възраст Разстояние между краката
12 инча/цола 76-99 2-4 30,5-43
14 инча/цола 94-112 3-5 40-51
16 инча/цола 99-123 5-8 46-56
20 инча/цола 107-132 6-10 53-64
24 инча/цола 127-147 8-12 61-71
26 инча/цола 142+ 10+  70+

 

Вече знаете какъв размер е подходящ за детето Ви, време е да преминем към избора на типа детско колело.

Типовете детски колела

Безпедални детски колела (тип early rider)

Подходящи за деца от 3 години нагоре, тези „колела“ са най-добрия начин детето да се научи да пази баланс от много малко, което в последствие прави ученето на каране на колело много лесно. Почти всички модели идват без инсталирани спирачки. С времето обаче, малките стават все по-бързи и по-бързи, за това и на повечето може да се сложи задна V-образна или дискова спирачка. Проблемът е, че когато стане време да върти педалите… ами тях просто ги няма. Тук с предимство са детските колела с помощни колела.

Детски колела с помощни колела

Виждали сте ги, вероятно сте се учили да карате на тях. Няма какво да говорим толкова за детските колела с помощни колела, освен да споменем, че най-евтините обикновено идват с болезнено лоши части, както и че след като махнете помощните колела детето тепърва ще трябва да се учи да пази баланс. От друга страна, ще има колело, което що-годе ще става за каране в квартала. Според зависи, дали малките са достатъчно високи може да се вземе 20 или 24 инчово детско колело с помощни и след това да се махнат, когато е готово.

монтиране на помощни колела за детско колело

Стандартни детски колела

Най-популярната секция. Обикновено идват с твърда вилка, V-образни спирачки и скорости. Варират от 20 до 24 инча. Цените започват от 350-400 лв. и стигат до около 800 лв. На много стандартните детски колела е възможно да се сложат помощни колела. Това става като планките на колелата се закрепят между външната страна на ухото на рамката и болта който държи главината за рамката. Ако системата на колелата е тип Quick Release, това би било малко по-трудно, но пак не невъзможно. Тогава просто ще трябва да намерите помощни колела за Quick Release система, които още се водят adult training wheels или „помощни колела за възрастни“. Специфичното при тях е, че повечето са пригодени за Quick Release системата, както и имат достатъчно разстояние, за да не пречат на работата на обтегача. Това е предвидено за повечето големи колела с функция за смяна на скоростите. Интересното е, че повечето от тези системи са направени така, че дори да не пречат на работата на дисковите спирачки (ако колелото Ви е снабдено с такива). Това, на практика означава, че може да инсталирате помощни колела дори и на планински (MTB) колела. Това ни насочва и към следващата категория.

помощни колела за възрастни и quick release системи

Детски планински (MTB) колела

Стигаме и до най-скъпата, но и най-забавната (според нас) секция – детските планински колела. Обикновено имат амортизирана вилка отпред и варират от 500 до 4000 лв. Скорости, амортизирани вилки, дискови спирачки – пълния комплект. Един съвет – ако детето Ви често ще кара в паркове, то най-вероятно ще се запали по планинските велосипеди, за това може да дадете малко повече пари сега и да им вземете MTB колело и да си спестите един „цикъл“ на купуване на стандартно детско колело, след което планинско.

BMX

BMX-овете са подходящи за деца, които вече могат да карат колело без помощни. Ниската рамка и геометрията и е удобна за повечето деца. Също така повечето BMX колела са доста леки (професионалните са около 10 килограма). Не на последно място, колкото и да порасне отрочето ви, винаги може да кара BMX. Това го прави подходящ кандидат, ако искате да вземете колело, което е устойчиво на времето и височината на детето. Тук обаче, има разлика между размерите на рамките и височината на детето, ето защо ви предоставяме друга таблица, която може да ползвате за ориентир:

Размер BMX според възраст и ръст

Размер на рамката Височина на детето (cm)
15-16 инча Под 122
16-17 инча 122-142
17-18.5 инча 137-149
18.5-19.5 инча 147-163
20-20.5 инча или Pro 163-181
20.5 инча/ Pro XL или XXL Над 181

 

Какво да НЕ правите, когато избирате колело за детето си

Има неща, които Ви съветваме да не правите, когато избирате колело за детето си като например:

 1. Да вземете по-голямо колело с цел детето да го „израсне“

  Въпреки, че на пръв поглед има доста логика и практиката често се прилага навсякъде (особено при дрехите и обувките) е важно за детето колелото да е правилния размер. Особено ако е първото му колело и ще се учи да кара на него. По-голямото колело често е по-неудобно за децата, а и е значително по-тежко, правейки го още по-трудно за управление. Това лесно може да обезкуражи малките.

 2. Да купите безизвестна „куча“ марка или такива от супермаркет/хипермаркет

  Често срещана грешка е купуването на колело от не специализиран магазин за колела. Лесно може да се подмамите от уж „ниската цена“, но качеството на тези колела почти винаги е толкова лошо, че при първото падане рамката или вилката ще се изкривят. Друг пример би бил, когато детето се учи да качва тротоари в началото най-вероятно ще засилва гумата в бордюра и със сигурност ще има постоянно криви шини. С други думи просто не си заслужава да спестите 50-100 лв, защото в дългосрочен план ще ви излезе по-скъпо.

 3. Колело със спирачка тип „контра“ вместо стандартни спирачки

  Въпреки, че повечето детски колела са със спирачка тип „контра“, това може би не е най-добрият избор за детето ви. Както може би знаете, при стандартните колела задната гума не се заключва когато педалите се въртят назад. Следователно няма причина детето да се учи на спиране с контра. Ето защо е препоръчително още в началото да свикне със стандартните спирачки с лостчета.

 4. Колело без предпазител на веригата

  На всички ни е ясно, че малките са любопитни и пипат навсякъде. Това обаче, може да се проблем, ако пръстчетата им или връзките на обувките попаднат между венеца и веригата. Ето защо е силно препоръчително да вземете колело с предпазител на веригата.

 5. Колелото/преживяването да не се хареса на детето

  Често се случва родителите да взимат неща и понякога дори играчки на децата, спрямо своята (родителска) преценка вместо това, което реално иска детето. Като любители на колелата знаем, че едни от най-яките детски спомени може да са свързани с колела. Ето защо е изключително важно:

  1. Колелото да се харесва от детето и да му дава чувство на доверие и увереност

  Не е голямо разкритие, че ако малките са уверени ще се справят по-лесно с предизвикателствата, но често този факт бива просто забравен или пренебрегнат. Ето защо препоръчваме, да вземете детето със себе си при купуването на ново колело. След като отделите колелата, които са подходящи за него на физическа основа (височина на седалка, цолаж и тн.) е най-добре то само да избере кое колело най-много му харесва от валидните опции.

  2. Самото преживяване да е приятно и нестресиращо за малките

  Не бъдете от хората които викат по децата си, защото не схващат от първия път. Обикновено когато правим нещо за първи път е достатъчно стресиращо, поради страхът от неизвестното. Последното нещо, от което имат нужда децата е допълнително напрежение от това, че родителите викат по тях. Вместо това, ако от самото начало се създадат приятни спомени в съзнанието им, ще бъдат мотивирани да преодолеят всички страхове и експериментират по-нататък.

Ако искаш да продадеш колелото си цяло или на части bike-trade.net е най-доброто място за това. За да разгледаш хора, които продават enduro колела, може да ги разгледаш тук, а за DH тук.  Понеже много от вас пожелаха, създадохме нова категория за Шосейни колела. Ако тази статия ти беше интересна, може да ни последваш във Facebook страницата https://www.facebook.com/biketradeNET/, да я харесаш и да ни последваш в Instagram @bike_trade_net.

За още интересни статии и съвети може да разгледаш останалите ни статии.

Bike-Trade

Trade.Build.Shred

Ключови думи :