Какво е вилка с прогресивна компресия?

stefa4et0 юли 16, 2020

Какво е вилка с прогресивна компресия?

Линейна и Прогресивна Компресия при амортизираните вилки за колела.

В днешно време повечето вилки и шокове (задни амортисьори) имат настройки за промяна на компресията.  Колко „твърда“ или „мека“ да е вилката. Средния клас вилки и шокове имат и настройки за скорост на бързо връщане или фаст ребаунд (fast rebound). Високият клас имат и за бавен ребаунд. Последното различие в механизма на амортисьорите, е дали компресията на вилката е на пружина или на въздух. Точно тук идват линейната и прогресивна компресия и днес ще ти обясним каква е разликата между двете. Както и ще ти помогнем да разбереш, дали вилка с прогресивна компресия е за теб. Пс – ако и теб не те бива много по математика като нас и не разбираш от линейни и експоненциални функции, не се притеснявай обяснили сме го простичко, за да го разбереш възможно най-лесно.

Какво е линейна компресия?

При линейната компресия, ако усилието от тежестта нужно, за да влезнат първите 3 см от вилката е 15 нютона, то за последните 3 см от вилката отново ще са нужни 15 нютона. Така ако например вилката има ход от 15 см, ще са ти нужни около 75 нютона, за да влезе докрай или ботъмаутне (bottom out). С други думи, натискът е правопропорционален, на вече влезналият ход на вилката и се представя от линейна функция.

Или по-просто казано:

Вилката влиза еднакво лесно, колкото в началото, толкова и в края.

Линейна компресия на въздушна вилка

 

Какво е прогресивна компресия?

При вилка с прогресивна компресия, ако усилието от тежестта нужно, за началните 3 см е 15 нютона, то за последните 3 см са нужни 300 нютона. Така вилката е достатъчно мека в началото, за да обере малките неравности, а в края достатъчно твърда, за да не ботъмаутне. Съотношението между хода на вилката и усилието, нужно за да влезе се определя от експоненциална функция с даден коефициент на ръст. Някои хора, които са свикнали с вилки с линейна компресия, обаче споделят, че така вилката е по-непредвидима и по-трудно се свиква с нея, особено във високи скорости и терен, в който се редуват малки и големи скокове.

Или по-просто казано:

В началото вилката влиза много по-лесно, от колкото в края.

Прогресивна компресия на въздушна вилка

 

Регулиране на прогресивността на компресията

Прогресивната компресия е характерна за въздушните вилки. При по-високия клас модели прогресивността на компресията, се регулира с т.н въздушни спейсъри (air spacers/volume spacers) или тоукъни (tokens). Спейсърите са на модули, които се закачат един за друг и са на различни кубици.

Колкото повече спейсъра сложите и съответно увеличите кубиците, толкова повече се увеличава прогресивността на компресията на вилката. (Или променяте коефициента на експоненциалната функция). Така взимайки предния ни пример, вече вместо за последните 3 см ход да са нужни 300 нютона, ще са нужни 800. Това е така, защото същото количество въздух е затворено в по-малко пространство от преди, което увеличава налягането и го прави по-компресиран и следователно увеличава прогресивността.

Спейсъри за промяна на компресия за въздушна вилка

Защо вилките с прогресивна компресия и въздушните се считат за по-добри?

Ползите от прогресивната компресия са:

  • Много по-трудно е вилката да се ботъмаутне накрая при по-големите неравности.
  • В началото вилката е мека, за да обере по-добре малките неравности.
  • Ако желаете можете да промените прогресивната компресия .Това става като сложите повече въздушни спейсъри за по-остра прогресия. Ако искате по-постепенна прогресия – махнете няколко спейсъра.

Негативите от прогресивната компресия са:

  • Може да е по-трудна за свикване в началото от вилка с линейна компресия.
  • Може да ти се струва по-непредвидима в началото, особено ако караш с висока скорост по пътища, с редуващи се малки и големи скокове и неравности.

Ако търсиш нова вилка, разгледай обявите на сайта и намери точната за теб!

Bike-Trade.net

Trade.Build.Shred